Večers s akšamskim namazom počinje ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana.
Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.
Muslimani u našoj zemlji za početak ramazana i ostale mubarek noći najčešće prave halvu, u nastavku donosimo recept za ovaj tradicionalni slatkiš.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 ml ulja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 ml vode
- 100 g kokosa
- 100 g oraha (po želji)
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi, pa dodajte brašno. Miješajte kontinuirano sve dok ne dobijete željenu boju – obično lagano zlatnu.
U međuvremenu, u drugoj posudi prokuhajte vodu i šećer, a zatim ovu smjesu dodajte u pripremljeno brašno.
Miješajte dok se sve dobro ne poveže i ne postigne glatka tekstura. Kada se sve sjedini, skinite tavu sa šporeta i dodajte kokos i sjeckane orahe (po želji) ili ne morate ništa. Dobro promiješajte.
Stavite da se smjesa ohladi, a zatim s pomoću kašike oblikujte male halvice.
Halvu servirajte nakon obroka, uz čašu hladne vode, što je tradicionalni način konzumiranja ovog slatkog jela.