Ramazanska radost: Pripremite tradicionalnu halvu za početak najodabranijeg mjeseca

Večers s akšamskim namazom počinje ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana.

Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Muslimani u našoj zemlji za početak ramazana i ostale mubarek noći najčešće prave halvu, u nastavku donosimo recept za ovaj tradicionalni slatkiš.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml vode
  • 100 g kokosa
  • 100 g oraha (po želji)

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi, pa dodajte brašno. Miješajte kontinuirano sve dok ne dobijete željenu boju – obično lagano zlatnu.

U međuvremenu, u drugoj posudi prokuhajte vodu i šećer, a zatim ovu smjesu dodajte u pripremljeno brašno.

Miješajte dok se sve dobro ne poveže i ne postigne glatka tekstura. Kada se sve sjedini, skinite tavu sa šporeta i dodajte kokos i sjeckane orahe (po želji) ili ne morate ništa. Dobro promiješajte.

Stavite da se smjesa ohladi, a zatim s pomoću kašike oblikujte male halvice.

Halvu servirajte nakon obroka, uz čašu hladne vode, što je tradicionalni način konzumiranja ovog slatkog jela.

Ostavite komentar